Feb release unable to get Media Encoder to start

Apr 13, 2009 at 3:30 PM
Edited Apr 14, 2009 at 1:19 PM
I have installed the Feb release on a 2008 server with Sql2005, but I can not seem to get the Media encoder Service to start. I have checked and rechecked config settings. I am hoping someonne can look at my settings below an see if they see what I am missing... I am hoping a second pair of eyes will see something.



Here is the error from the encoder log:

[4/13/2009 6:55:16 AM] Starting Media Encoder Service...
[4/13/2009 6:55:16 AM] Reading configuration...
[4/13/2009 6:55:17 AM] configWeb=http://pksdemo:24697
[4/13/2009 6:55:17 AM] configList=PKS Configuration Settings
[4/13/2009 6:55:17 AM] externalStoresList=PKS Media Encoder Monitor Locations
[4/13/2009 6:55:17 AM] Loading configuration from list web service...
[4/13/2009 6:55:19 AM] Error[LoadConfiguration]: One or more Configuration values not found

[4/13/2009 6:55:19 AM] Configuration web service request failed.
[4/13/2009 6:55:19 AM] Setting up file system monitor...


My setting for the MediaEncoderService.exe.config. I am running on port 24697 since port 80 is block by ISP

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>
 <system.serviceModel>
  <bindings />
  <client />
 </system.serviceModel>
 <appSettings>
  <add key="configWeb" value="http://pksdemo:24697" />
  <add key="configList" value="PKS Configuration Settings" />
  <add key="externalStoresList" value="PKS Media Encoder Monitor Locations" />
 </appSettings>
</configuration>

PKS Configuration Settings

MediaEncoder.MonitorPath = C:\UploadFiles
MediaEncoder.MonitorWeb = http://pksdemo:24697

Media Encoder Monitor Locations

Title: My Media Monitor List
WebID: f1744866-de32-4891-92c4-027efdfce955
ListID: ce11a976-a419-4300-9561-4e0ff214803c
WebURL: http://pksdemo:24697
BaseURL: http://pksdemo/UploadFolder
ListName: PKS Podcasts
DurationField: Duration
DurationSecondsField: DurationSecondsField
efsField: NFS Xml Blob

Apr 14, 2009 at 11:08 AM
Hi neoinbiz,

In your PKS Configuration Settings, the value for MediaEncoder.MontiorPath is incorrect. It should be C:\UploadFiles.
Please correct this entry and try to start the Media Encoder Service.

Hope this helps.
Apr 14, 2009 at 1:21 PM
Paraqk,
That is my fault on the question. I incorrectly mistyped that path in the question . It is correct in the MediaEncoder.MonitorPath for the site.
Jul 29, 2009 at 5:47 AM

I'm facing the very same problem.

Aug 3, 2009 at 11:24 AM

Hi scvinod,

From you other post it seems that the Media Encoder Service has started in you deployment. If that is not the case then please ensure that you have created a virtual directory named as “UploadFolder” within IIS Manager under Layouts -> NetworkFileStore directory of the site where PKS is deployed and set the Path to the UploadFiles folder. And after doing this check that when you try to upload a file does it gets uploaded in UploadFiles folder. If not, then what error is being logged in Encoder.log file? Also do an IISRESET and restart the Media Encoder Service.

Hope this helps.